One HABby Family

You want to be HABby too? Deel je budgettips en stuur een mail naar carien_28@hotmail.com. Ik voeg ze toe aan mijn blog.

donderdag 27 maart 2008

Fly away

Op woensdag lees ik in de krant van zaterdag een column van Sylvia Witteman, de leukste literaculi combi die ik ‘ken’. Sylvia woont in Amerika maar daarvoor nog even in Nederland en weer daarvoor heel lang in Rusland. Ze kan vermakelijk vertellen over haar buitenlandse belevenissen zoals vliegen in de voormalige Soviet Unie. Sylvia is overal bang voor behalve voor vliegen!

Over vijf weken ‘moet’ ik weer voor een dag of drie naar New York. En al op de site van KLM krijg ik kippevel. Terwijl ik online een vlucht boek denk ik, vervuld van morbide gedachten, 'zie ik mijn kinderen ooit nog terug (zij vliegen, op dezelfde dag als ik naar New York, met hun vader naar Turkije).

Ik heb een goed geheugen en herinner mij daarom alle vluchten die ik ooit heb gemaakt en voor een mens met vliegangst telt dat nog aardig aan want gek genoeg heeft angst me nooit weerhouden in een vliegtuig te stappen behalve in mijn Dennis Bergkamp periode een paar jaar geleden. En dat zonder cursus van de Valk!

Op mijn 12e vlieg ik met broer en ouders per KLM naar Malaga. Al bij het opstijgen gil ik 'Ik wil er uit'. Een gedenkwaardige vakantie, broer komt twee weken zijn hotelkamer niet uit, het is de enige keer dat ik mijn vader dronken zie (Oleos) en ik kon aan de rand van het zwembad alleen maar denken aan de terugvlucht!

De daaropvolgende vluchten verlopen min of meer volgens hetzelfde patroon. Ouders hebben de smaak van vliegvakanties te pakken maar het maakt ze niet uit welke luchtvaartmaatschappij er op de ticket staat. We vliegen met Tarom naar Roemenie waar de enge stewardessen lijken op klonen van Mathilde Willink en met Transavia en Air Holland naar Limerick. In de jaren'80 woon ik in de VS en herinner ik me niet zoveel van vliegangst (nou ja op die ene landing bij noodweer na dan toen ik me vastgreep aan een zakenman). 9/11 was nog ver weg en de Amerikanen gebruikten de Red Eye als bus.

Mijn ex man hield (en houdt) van vliegen en besloot zijn brevet te halen. Hele weekenden bracht ik door op allerlei obscure vliegveldjes en in locale vliegclubs, eerst in Brabant later op Zestienhoven. Ik kende de theorie van binnen- en buiten en ging braaf ieder jaar mee op vliegkamp in St Valery en Caux. Maar nooit stapte ik in een van die afschuwelijke kleine kistjes.

In de Dennis Bergkamp periode reisde ik weliswaar veel voor mijn werk maar nam ik steevast de trein…naar Milaan, Berlijn of London. Terwijl collega's fris en fruitig aan het ontbijt zaten kwam ik moe en brak na een etmaal treinen de hotellobby binnengesloft met het vooruitzicht dat ik een dag later weer terug mocht. In deze periode verruilden ex en ik (hij met tegenzin) de verre vliegvakanties voor autovakanties in Italie of Frankrijk. Ik ben ervan overtuigd dat het niet-vliegen voor de eerste metaalmoeheid in de echtelijke sponde heeft gezorgd.

Hoewel niet geheel en onder alle omstandigheiden vrijwillig kan ik gerust zeggen dat ik met veel (soms dubieuze en inmiddels niet meer bestaande) low cost carriers heb gevlogen.
Zoals Jamaican Airlines, waar de stewardessen bij alles Yah man riepen en bleven lachen, ook toen de bagage uit de overheadbins op het hoofd van de passagiers aan het gangpad viel. En aan de vooravond van hun zoveelste faillissement vloog ik nog met PanAm van Puerto Rico naar Miami.

Ik ben jaloers op iedereen die in het vliegtuig wel kan slapen, zelfs zonder Tramezapan, terwijl ik acht, tien of soms dertien uur achtereen naar het scherm in de stoel voor me staar: hoe hoog vliegen we en vooral hoe lang nog! Maar ik wil geen vlucht meer cancellen omdat mijn ex zogenaamd naar het buitenland moet en ik daardoor geen opvang voor kids heb terwijl een verwachte storm de echte reden is. Laat mij voortaan ongewis van onheilspellende berichten uit de cockpit over plotselinge weersveranderingen, heftige turbulentie en luchtzakken. Ik wil knock out als Mr. T. of nog beter zoals mijn oudste zoon, die tijdens een vlucht naar Dublin blij uitriep: 'Oh mam, wat gaan we hoog' om daarna als een blok in slaap te vallen! Desnoods met de mond open.

dinsdag 25 maart 2008

Een tien met een griffel

...volgens wijnkenner Nicolaas Klei! Ik heb het over Domaine La Place, Aramis (wit of rood). Een wijn met veel karakter voor weinig geld. Tja je bent budgetqueen of niet .....en als je niet, net als mijn geliefde op een zaterdagmiddag in de Carrefour in Lille 260 euro wilt afrekenen voor 6 flessen Meursault en 6 flessen Pouligny Montrachet dan doe je er wellicht verstandig aan om de site van Sauter wijnen te bezoeken http://www.sauterwijnen.nl/ en een flesje of eh...6 van die karakterwijn aan te schaffen voor 5,75 per fles. Cheers!

Voor mijn kind

Dit gedichtje schreef ik voor mijn oudste kind die binnenkort, als voorbereiding op de middelbare school, de BSO verlaat....

Loslaten

't is tijd om te gaan
en los te laten wat me dierbaar is
om afscheid te nemen
van wat bekend …vertrouwd …en veilig is

'k moet gaan
kan niet langer wachten
om fouten te maken
en ervan te leren
om uitdagingen aan te gaan
en te zoeken naar het nieuwe
om me over te geven
en te laven aan het onbekende

Daarom ga ik….nu
bedankt
dat je een stukje met me mee liep
m’n hand vasthield
als ik het even niet zag zitten
naar me luisterde als ik het moeilijk had
me een zoen gaf
toen ik onaardig tegen je was...

Later
als ik ‘groot’ ben
denk ik terug aan jou
en weet ik dat het goed was

Substance

C. hoe gaat het me je? Je hebt al tijdje niks meer op je weblog geschreven.. SMS tekst van vriendin H. Ze heeft gelijk. Sinds ik terug ben van vakantie zit de klad erin....
Nu kan ik kan tal van redenen/oorzaken aanvoeren maar bottomline is dat ik er gewoon ff geen zin in had....zit overdag al zo veel te schrijven en redigeren dat het me moeilijk valt om er 's avonds nog een schepje bovenop te doen...het is als de spreekwoordelijke berg waar je overheen moet maar als je ervoor staat toch besluit om te keren.
Over een berg gesproken.....kind 1 zat tot twee keer toe in de kantine terwijl ie eigenlijk moest trainen (tafeltennissen)....geen zin...saai...wil niet meer....trainer is te streng....

Tja wat zeg je dan als moeder...behalve dan dat je net tig euros aan contributie hebt betaald....dat ie moet doorzetten....dat het uiteindelijk ook gelukt is om hem (na het hockey en karate debacle) drie jaar lang te laten voetballen.....soms met weerstand maar meestal met plezier....En ik leg hem uit dat je soms pas na 100 saaie trainingen iets beheerst en dat Bettine Vriesekoop ook niet na de tiende les mee kon doen aan het NK... Maar kind 1 heeft nog nooit van Bettine gehoord......
Ik denk aan mijn eigen jeugd...l'histoire se repete.....want ik was ook eentje van dertien sporten.....niks afmaken...
De volgende dag moest kind 1 huiswerk maken...hij snapte de sommen niet...ik ook niet...maar ik besloot uitleg te vragen aan TdJ van onze financiele administratie en terwijl ik uitleg kreeg over breuken vermeerderen verminderen grootste gemene delers dacht ik aan de berg die je over moet om de volgende te bereiken......toen ik het zelf snapte kon ik het kind 1 uitleggen.. die me de volgende dag trots vertelt dat hij maar 1 fout had....
Mooi.... we hebben de eerste berg beklommen...het begin is er....op naar de volgende helling.
Want talent is mooi maar zonder doorzetten kom je niet ver!
Enne H. alles ok hoor! Spreek je snel!

zondag 2 maart 2008

De Lange Latten







Zo...weer terug uit de sneeuw....hoewel er beneden in het dal waar we verbleven weinig sneeuw meer lag....Maar zodra we de 'funiculaire' naar boven namen kwamen we in een compleet andere wereld.....veel sneeuw, skieers, snowboarders en hun half pipes, gebruinde boerenzonen verkleed als skileraar en een enkele snowscooter die de argeloze nordic walker de stuipen op het lijf jaagt door plotseling vanuit het niets te verschijnen...

We waren met 8 kids en 3 volwassenen...en het was even wennen voor ieder zijn plekje had gevonden (en we hadden maar een week)....Zus F. van vriendin M. verbleef met haar kroost in een hotel een dorp verderop...Vriendin M...haar kids en ik en mijn Tokkies verbleven in kinderhotel Santis...dicht bij de piste.....maar behalve een keertje pizzabakken met de pizzaiolo en een zompig kamertje dat door moest gaan voor Spielzimmer (veel meer dan een Xbox stond er niet in)....was er niet veel te beleven voor de kids....de 'foute' hotelmanager zette bovendien regelmatig de stroom in de kamer uit of deed gewoon de deur op slot zodat het Nederlandse kroost (gelukkig konden hun ouders niet konden klagen over geluidsoverlast) wel 'gedwongen' waren om verstoppertje te spelen in de gangen en de lift....Danke Liebe Hotel Director...u bracht, al is het maar voor even...de fantasie terug in het spel....niks electronisch getreutel....gewoon hardcore Buut Vrij!

En dan the real thing....het skieen: eer alle 8 kids een paar latten, helm, stokken en schoenen hebben....ben je een paar uur (en heel wat zweetdruppeltjes) verder......

Ik heb niet veel geskied maar wel vaak en hard gelachen....om mezelf...mijn kids....mijn vriendin en haar zus in een gekke bui....de kannen heet water...met instant koffie....om de grapjes.....het lawaai van 13 mensen...de shagrijnige medeskieer.....de aardige skileraren en liftbediendes en het meest om de broertjes F. en S. die zonder ooit op de ski's te hebben gestaan in hun matching trainingspakken van Feijenoord de berg naar beneden suisden om er beneden achter te komen dat ze niet konden remmen......tja...en voordat je het weet zit je weer in de auto richting Bregenz waar we in de file nog een bekende tegenkomen....Helaas gaat het in Duitsland mis....ik rij naar Kassel (tegen de voormalige Oostduitse grens) in plaats van Stuttgart en zo 600 kilometer om....16 uur in de auto.....Maar als ze me vragen hoe dat kwam dan zeg ik gewoon dat ik aan het oefenen was voor die lange rit straks in de zomer naar Kroatie.....